23 Ekim 2013 Çarşamba

Cem Köksal Son Dakika Flaş Haber

Yoga ile tanımlanır Patañjali "citta vttı nirodha" (YS I.2), bütün devletleri, stilling citta. Orada beş vutaskullanılan bir terim boyunca sık sık Yoga Sūtras bakın aslında herhangi şehvetli izlenim, düşünce, fikir, ya da biliş, faaliyet ya da psişik bilinçli ruhsal durum olamaz. Bu beş vutas : doğru bilgi, hata, metafor, derin uyku ve hafıza (YS I.5-11). Onlar da kopṣṭbir, zararlı hedefi için Yoga ya da akliṣṭbir, elverişli. Bu kopṣṭbir vutas olanlar kaynaklanan zihin beş tabi kleśas, engelleri - cehalet, ego, arzu, tiksinti, hayata tutunmuş - aşağıda açıklanan ve akliṣṭbir vutas olanlar kaynaklanan kendi karşıtlarıyla - bilgi ve gerçek benliğin özgürlük arzusu, vb. Basitçe söylemek gerekirse, akliṣṭbir vutas vardır zihinsel faaliyetlerini yürütmek,jivanmukta, azat eden bir varlık olan devam ederken somutlaşan.

Bunlardan ilk beş vutas ise epistemolojik, pramābir yani kaynakları üretimi oluşturan geçerli bilgi - nesnenin ulaşma yöntemleri hakkında doğru bilgi gerçeklik. Bu bölümde ele alınıyor üzerinde epistemoloji, ve biz sadece burada ilk not vttı ise bir devlet aklı doğru bilgi, doğru olarak yansıtan dış gerçeklik (Yoga olmaz katılmıyorum temelleri Nyāya geleneği olarak ne anlama geldiğine sağ bilgi, ne de kriterleri ile onu üretmek). İkinci vttı hata cem köksal üretilmiş aynı kaynaktan gelen bilgi olarak tanımlanır etmenler gibi bir şey değil mi ne, bir keyfiyettir sonra kaldırılır tarafından gerçek doğası nedir bilgi şey söz konusudur (algısı gibi iki moons zaman sarhoş bir devlet).

Üçüncü tür vttı , gevşek konuşma, mecaz hayal gücü ya da, ya da, daha doğrusu, kelimelerin kullanımı, ifadeler veya herhangi bir karşılık gelmeyen gerçek fiziksel gerçeklik, ama anlaşılan ortak dilinde. Bir örnek verilen yorumun ifadesi "ok hala durur, yine durdu, duracak hala." Bunun ne demek olduğunu dinleyicinin zihninde olmaktan çıkmış ok (veya sona erecek) taşımak, yani "standing still," hareket yokluğu, gerçekten hayal edilen bir durumu (state of affairs bağımlı fikri üzerine harekete geçirir, ama sonra da bir gerçek olarak projelendirilen karakteristik ok. Daha basit bir örnek kullanımı ingilizce olabilir: "güneş doğmadan ve setler" veya "zaman uçar;" ortak kullanım tahsis etmiş ve bu hayali anlam farklı durumun, yarasalar bir göz kapağı ve hiç kimse ne zaman böyle ifadeleri çıkardı. Aslında, metaforlar ve similes, ki eğer bu disseke kendi kelime anlamları karşılık gelmez gerçek nesnel gerçekliği, normal, günlük ifadeleri ve dil her yerde insan, dil beri büyük ölçüde figüratif.

Dördüncü vttı derin uyku hali olarak tanımlanan akla dayanan bir aradan [herhangi bir içerik]. Bazı okullar arasındaki fark ama (örneğin aksine. Vedānta), Yoga geleneğinin manzaralı bir türü olarak derin uyku vttı gerekçesiyle bir zaman uyanır, hatırlar ki, herhangi bir kimse ya da uyumadım, ya da uyurken restlessly, ya da uyurken bir uyuşukluk içinde. Kimse olmaz eğer bunu yapmak mümkün ilişki yoktu bu izlenimler geri döneminde var olan bir ruh halidir derin uyku. Bunun nedeni, Yoga psikoloji, bellek ürünüdür saskāra ve saskāra kaynaklanır deneyim. Bu nedenle, bellek uyudu iyi bir ruh hali anlatmak zorundadır derin uyku sırasında yaşanan kaydedilip, citta bellek (sonraki konu sūtra) hatırladı ve uyanış üzerine. Bu ruh hali göre bu muhakeme gerekir bu nedenle ilgilendirmeyen kategorisi vttı diğerlerinden farklı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder